Huishoudelijk reglement

Posted on

Huishoudelijk reglement

1. Doel en doelgroep

De Stichting stelt zich ten doel kinderen gelijke kansen te bieden, binnen de kaders zoals die in de statuten zijn verwoord.

Participatie in de Nederlandse samenleving is een kernbegrip. Vanuit dit doel focust het fonds op bijdragen aan scholing, ontwikkeling, etc. alsmede op het wegnemen van belemmeringen die deze activiteiten in de weg staan.

De primaire doelgroep wordt gevormd door de kinderen en kindskinderen waarvoor de oprichters van het fonds de zorg op zich namen. Vervolgens behoren ook tot de doelgroep zij die in vergelijkbare omstandigheden in Nederland opgroeien.

2. Het bestuur

Het bestuur is belast met het beoordelen van aanvragen voor een uitkering uit het fonds en met het afleggen van verantwoording over het gevoerde beleid en de genomen beslissingen.

De verantwoording wordt gepubliceerd op de website van het fonds.

Bestuursleden ontvangen geen bestuursvergoeding; (on)kosten in het kader van de werkzaamheden voor het fonds zijn te beschouwen als gift aan het fonds, tenzij de werkzaamheden naar aard of omvang van dien aard zijn, dat dit niet langer redelijk is. Het bestuur beslist hierover een in vergadering waarin alle bestuursleden aanwezig zijn..

3. Werkwijze bestuur

Aanvragen voor een uitkering uit het fonds worden schriftelijk ingediend middels een daartoe bestemd formulier.

De voorzitter van het bestuur kan als de situatie daartoe dwingt, omdat er een spoedeisend belang is en het praktisch niet haalbaar is om het bestuur gezamenlijk te laten besluiten, eigenstandig op een aanvraag beslissen.

Ingeval de voorzitter zelfstandig moet besluiten wordt altijd het beslissingsstramien gevolgd zoals verwoord in het hoofdstuk “besluitvorming” van dit regelement.

De voorzitter legt ingeval van zelfstandig besluiten, achteraf verantwoording af over het genomen besluit in de eerstkomende bestuursvergadering. Het bestuur is bevoegd het besluit van de voorzitter te herroepen.

Met het oog op het bewaren van de vertrouwelijkheid vergadert het bestuur achter gesloten deuren, in het bijzijn van de ambtelijk secretaris die voor de verslaglegging zorgdraagt.

4. Besluitvorming

Het bestuur is autonoom en is niet verplicht verantwoording over een besluit af te leggen aan de aanvrager. Wel is het bestuur gehouden consistent te zijn bij het maken van zijn afwegingen.

Besluitvorming vindt plaats op basis van alle beschikbare gegevens.

In zijn besluitvorming hanteert het bestuur het volgende afwegingskader

Het doel van de bijdrage en de identiteit van de belanghebbende zijn voldoende transparant.

Er is geen voorliggende voorziening, zoals bijvoorbeeld studiefinanciering, een verzekeringsuitkering, of een gemeentelijk fonds.

De belanghebbende behoort tot de doelgroep van het fonds zoals die statutair is vastgelegd.

De jeugdige of de ouder kan de kosten waarvoor de bijdrage uit het fonds wordt gevraagd in redelijkheid niet zelf dragen, bijvoorbeeld omdat het inkomen te laag is?

De uitgave waar een bijdrage voor wordt gevraagd is passend in een normaal bestedingspatroon van een doorsnee Nederlands gezin of de gevraagde bijdrage is passend vanwege de bijzondere omstandigheden waarin de aanvrager verkeert.

De besteding van een bijdrage is transparant en geborgd is dat een bijdrage niet aan een andere bestemming besteed wordt, bijvoorbeeld door de bijdrage rechtstreeks over te maken naar de instantie waaraan betaald moet worden of door pas geld over te maken nadat de aanvrager het geld eerst zelf heeft voorgeschoten.

Aan alle bovenstaande criteria moet zijn voldaan of er moet met redelijke mate van zekerheid op kunnen worden vertrouwd dat hieraan voldaan zal worden.

Ter voorkoming van het risico dat een bijdrage uit het fonds noodzakelijk is omdat eigen geld verkwist wordt, zal het bestuur meewegen of de aanvrager de eigen financiële huishouding in redelijke mate in de hand heeft.

In voorkomende gevallen kan het bestuur besluiten slechts een deel van de gevraagde bijdrage toe te kennen of aan het verstrekken van een bijdrage nadere voorwaarden te verbinden zoals bijvoorbeeld: een eigen bijdrage of zelfwerkzaamheid en/of enige vorm van terugbetaling als een project, bijvoorbeeld een studie/opleiding, niet afgerond wordt.

5. Bijdragen

Kosten komen in beginsel in aanmerking voor een uitkering uit het fonds als het doel onderwijs, (toeleiding naar) werk, sport, culturele vorming of bewegen is. Daarenboven komen voor een bijdrage in aanmerking de materiële kosten die één-op-één en rechtstreeks voortvloeien uit dit doel, zoals een fiets om naar school te kunnen gaan, een bril om te kunnen lezen en in uitzonderlijke gevallen ook kleine verbouwing om bijvoorbeeld een kind een eigen kamer te kunnen geven.

Het fonds keert in beginsel uit in natura, rechtstreeks aan de organisatie of instantie waar de aanvrager aan moet betalen. Dit kan een school zijn, een sportvereniging of wat dies meer zij.

6. Privacy

Het bestuur is gehouden de privacy van de aanvragers maximaal te waarborgen.

Onverlet het bepaalde in het vorige punt zal het bestuur kennis moeten kunnen nemen van de achtergronden van de aanvrager om zorgvuldig te kunnen besluiten. Met het oog hierop worden de hiervoor noodzakelijke persoonsgegevens gevraagd en niet meer dan wat noodzakelijk is.

Op de website is het wettelijk verplichte privacy-statement gepubliceerd.

Inwerkingtreding

Dit reglement komt de plaats van het reglement van 1 maart 2019 en treedt in werking op 29 juli 2019

Jeroen
Author